Ridsportgymnasiet Strömsholm -naturbruksprogrammet

RSG1_webb

Ridsportgymnasiet Strömsholm
Naturbruksprogrammet inriktning hästskötare & ridledare.
En yrkesförberedande gymnasieutbildning med riksintag, specialisering ridsport.

slutföridag_webbInför ditt val
Ridsportgymnasiet Strömsholm har riksintag. Det innebär att du som bor i Sverige, Norge, Finland, Danmark och på Åland kan söka till oss. För att bli antagen behöver du behörighet för yrkesutbildning på gymnasiet (minst E i fem ämnen samt E i svenska, engelska och matematik).  Du kan läsa mer om behörighetskraven för yrkesprogram på Skolverkets hemsida. Du behöver också bli godkänd på ridprovet.

Antagning
Utbildningen har riksintag vilket innebär att du som bor i Sverige, Norge, Finland, Danmark och på Åland kan söka till oss. Sista ansökningsdag är den 14 februari 2017. Det är omvalsperiod i vårt upptagningsområde mellan 22 april och 6 maj. Under den här perioden kan du ändra ditt val, eller göra förändringar i rankningen av dina val.

Du som har sökt till Ridsportgymnasiet under första sökperioden kommer att kallas till ett ridprov under mars/april. De som söker senare eller under omvalsperioden kallas till ridprov i början på juni.

Det slutgiltiga antagningsbeskedet kommer i början av juli.

Ansökningskod: NBDJU00R

MacchiRidprov
På Ridsportgymnasiet Strömsholm är hästar en mycket stor del av vardagen. För att kunna tillgodogöra dig utbildningen på ett bra sätt behöver du ha goda rid- och hästkunskaper. Vid ridprovet bedöms din förmåga att kunna nå goda resultat i ridkurserna. Provridningen sker för våra lärare under undervisningslika former och du rider på skolans hästar. 

Naturbruksprogrammet
Naturbruksprogrammet har fyra inriktningar, och hos oss på Ridsportgymnasiet Strömsholm läser du inriktningen djur, som är specialiserad mot ridsport. Inriktningen ger breda kunskaper om hästar och andra djur inom naturbruket, hästens beteende och behov samt samspelet mellan häst och människa. På utbildningen lär du dig att arbeta yrkesmässigt med hästar och att sköta hästanläggningar av olika slag.

RSG2016Yrkesutgångar
Ridsportgymnasiet Strömsholm erbjuder två yrkesutgångar: hästskötare och ridledare. Oavsett vilken yrkesutgång du väljer så får du vid din examen ett bevis på att du är utbildad inom yrket och att du är anställningsbar. Till skillnad från högskoleförberedande program så förbereder Naturbruksprogrammet dig för yrkeslivet och när du tar studenten är du faktiskt redo att kliva direkt ut i arbetslivet!

Våra elevboenden
På Strömsholm finns det sex elevboenden för gymnasiets elever. Samtliga elevboenden är förlagda inom området. Majoriteten av våra hus har egen dusch och toalett på rummen, endast två av de äldre husen har gemensam dusch/toa. Alla hus har gemensamt kök och sällskapsrum. Alla rum är möblerade med säng, bokhylla, skrivbord etc. Alla elever har tillgång till wifi på sina boenden. Kostnaden för boendet, där middag ingår måndag-torsdag är 3 500 – 4125 kr.

Skärmavbild 2015-11-17 kl. 11.21.59

Husmor
Vi på Strömsholm är måna om att våra elever ska ha det bra. Vi vet av erfarenhet att det inte är alldeles smärtfritt att flytta hemifrån när man är 15-16 år, och det är både fantastiskt och skrämmande att stå på egna ben, långt borta från hemmets invanda trygghet. Till de boende elevernas förfogande finns våra två husmödrar, Monica Seidl-Starkenberg och Camilla Lindedahl. Husmor är en vuxenkontakt som man kan vända sig till med allehanda frågor. Husmödrarna arbetar mycket nära övrig personal på Ridsportgymnasiet.

IMGM0320Stall och hästar
Ridskolan Strömsholm har 5 stallar. De olika stallen har en stallförman som ansvarar för verksamheten och hästarnas välmående. Gymnasiets hästar finns i Röda Stallet, och där är Jonas Bergqvist stallförman. Här kan du läsa mer om våra stallar

Uppstallning av egen häst på/i närheten av Strömsholm
Många av våra elever har med sig egen häst hit, men privata hästar används inte i utbildningen annat än i årskurs 3 där man kan välja till en specialiseringskurs i hoppning, dressyr eller unghästutbildning. Uppstallning av egen häst sker utanför skolan, men vi har god kontakt med många omkringliggande stallar, och hjälper gärna till med kontaktförmedling.

woamntwomanUF-företagande på Ridsportgymnasiet
Inom kursen Entreprenörskap, som du läser under ditt tredje år, kommer du att få driva ett så kallat UF-företag. Att driva ett UF-företag är som att ha ett riktigt företag fast i miniformat. Att utveckla dina kunskaper inom entreprenörskap kommer att ge dig både självförtroende, ledarkunskaper, kreativitet, samarbetsförmåga, problemlösningsförmåga och färdigheter inom professionellt skrivande, företagsekonomi och produktutveckling.

Årets UF-företag på Ridsportgymnasiet Strömsholm är Woman to Woman UF, EasyBroom UF, Min Dröm UF, ReflexIt UF, Simple B UF och Vetejram UF.

14712482_1193469834047184_4380403877466153441_oElevråd och studeranderåd
Elevrådet här på Ridsportgymnasiet är aktivt och fullt av initiativ! Elevrådet är elevernas förlängda arm mot skolledningen och den övriga organisationen och det är behjälpligt i arbetet för likabehandling t.ex. Från elevrådet väljs också ett elevskyddsombud som arbetar tillsammans med anläggningens övriga skyddsombud för en säker och hållbar arbetsmiljö.

Elevrådet anordnar aktiviteter för eleverna på Ridsportgymnasiet, och även externa aktiviteter. Under hösten 2016 anordnades bl.a. en mycket uppskattad Pay&Jump till förmån för bröstcancerfonden. Läs gärna mer om detta fantastiska initiativ

Studeranderådet är en samling av elever från alla utbildningar här på Strömsholm (Ridsportgymnasiet, Hippologprogrammet och Hovslagarutbildningen). Tillsammans med utbildningschefen Becky Evensen lyfter man frågor som rör alla elever, och anläggningen i stort.

Vi som jobbar här
Kontaktuppgifter till respektive lärare och personal finner du här

 


För frågor eller mer information

Mer läsbar information om Ridsportgymnasiet? börja med att klicka här

Hittar du inte vad du söker, kontakta:
Om Ridsportgymnasiet: Michaela Skarfors, Rektor 0220-451 05, E-post.
Om boendet: Camilla Lindedahl och Monica Seidl, husmödrar, ansvariga elevhemmen, 0220- 451 39, E-post, Monica. E-post, Camilla.
Om uppstallning: Jonas Johnson, Verksamhetschef, 073-656 37 88, E-post.
Kontakt med personal eller lärare Klicka här


Relaterade länkar
Värdegrunden självklar på Ridskolan Strömsholm
LÄRA -våra spelregler