Erasmusstipendiat Annie Larsson berättar om sin praktik hos Olivier Philippaerts

Under november och december månad gör våra elever i årskurs tre på Ridsportgymnasiet Ridskolan Strömsholm sin APL, arbetsplatsförlagt lärande. Via Erasmus har Annie Larsson, Linnea Norrman, Maja Skoog, Emma Lindström och Alva Götesson
fått stipendium som gör det möjligt att göra sin APL utomlands.

Annie berättar här om sin praktik i Belgien hos Olivier Philippaerts.

Att välja att ha min praktik utomlands ligger som nummer två på listan över de bästa val jag har gjort i livet, då nummer ett är att jag valde att börja på Ridskolan Strömsholms Ridsportgymnasium.

Statyn av Darco står framför familjens hus och är bland det första man ser när man åker in genom grinden

Statyn av Darco står framför familjens hus och är bland det första man ser när man åker in genom grinden


Berätta om din praktikplats?

Jag har haft min praktik på Stoeterij Dorperheide i Belgien hos Olivier Philippaerts. De bedriver försäljningsstall så antalet hästar kan variera från dag till dag, men det finns ett sextiotal hästar på gården, var av runt tio är hästar som Olivier har i träning. De hyr även ett stall med 25 boxplatser tio minuter bort, där står majoriteten av försäljningshästarna och sedan har de också tre stall i Polen för avelston och unghästar upp till fem år.

Min unghäst, L'amor 5-årigt sto e. H&M Zilverstar - Winingmood

Hur ser en dag ut?
Dagen börjar 7.30 med morgonfodring och därefter mockas alla boxar, vattenhinkar görs rent och fylls på, grovfoder ges och morgonstalltjänsten avslutas med att sopa stallgången. De dagar som Oliver inte är på tävling kommer han och gör upp planen för hästarnas arbete under dagen och börjar sedan rida. Under de senaste fem veckorna har jag fått rida 4-8 hästar om dagen så då har även jag börjat rida direkt när morgonsysslorna är utförda, men innan red jag ”endast” 2 hästar om dagen och då agerade jag även groom åt Olivier. Fram till klockan 12.00-12.30, då det är lunchfodring, rids så många som möjligt och de som vi inte hinner med att rida på förmiddagen får antingen gå i hage, i aquatrainern, promeneras eller longeras. Eftermiddagen flyter sedan på precis som förmiddagen, de som inte blivit ridna rids och de som reds på förmiddagen får röra sig på annat sätt. Dagen avslutas med kvällsfodring klockan 17.00.
H&M Cabrio van de Heffinck i aquatrainern

Vad har du fått lära dig?
Jag har inte direkt lärt mig något nytt, utan jag har framförallt blivit säkrare på det jag gör både vid ridning och hantering av hästar. Jag har varit privilegierad att få rida så mycket som jag gjort, allt från Oliviers bästa hästar som tävlar framgångsrikt på femstjärnig nivå till unghästar utan större erfarenhet av att ha ryttare på ryggen, och det har varit otroligt lärorikt.

solarium

Favoriten H&M Cabrio van de Heffinck vilar i solariet efter ett hårt arbetspass

stalllgång_annie

Stallgången i Oliviers del av stallet

Skillnader mot Sverige?
Det är nära till allt. I Sverige är det sällan internationella tävlingar, men nere i Europa finns varje helg. Är det ingen i Belgien så tar det endast en halvtimme innan du har passerat gränsen till Nederländerna och kör du några minuter till så är du i Tyskland. Även om du bor i Skåne så måste du i de flesta fall få åka i flera timmar innan du kommer fram, medan den närmaste tävlingsanläggningen med internationella tävlingar för Philippaerts endast ligger fem minuter bort och där har det nationella och internationella tävlingar så gott som varje helg året runt.

hage

Hagarna

Om någon annan funderar på praktik utomlands, vad säger du om det?
TA CHANSEN OCH ÅK UTOMLANDS! Det är en av de största tjänsterna du kan göra för dig själv. Man växer som person och blir mer öppen mot omvärlden. Det ger kulturella utbyten, nya vänner och fantastiska minnen, vilket man såklart kan få även i Sverige men det blir inte på samma sätt. Bara att resa på egen hand utan någon att stötta sig på och att endast kunna kommunicera på engelska kan till en början kännas som ett stort steg, men när man väl har gjort det en gång och klarat det bra vill man inget hellre än att åka vidare och upptäcka världen. Detta var min andra praktik utomlands och jag är nu säker på att jag inte kommer att stanna inom Sveriges gränser efter att jag har tagit studenten. Att välja att ha min praktik utomlands ligger som nummer två på listan över de bästa val jag har gjort i livet, då nummer ett är att jag valde att börja på Ridskolan Strömsholms ridsportgymnasium.

häst_annie

H&M Challenge tittar ut